Tientallen doden bij luchtaanval op talibantreffen in Afghanistan

Bij een vermoedelijke luchtaanval van het Afghaanse leger op een koranschool in de noordelijke provincie Kunduz, zouden maandag tientallen mensen om het leven zijn gekomen. Op het moment van de aanval was in de school een diploma-uitreiking aan de gang. De plechtigheid werd bijgewoond door heel wat burgers – studenten en religieuzen – en enkele talibanverantwoordelijken, zo melden diverse bronnen. Volgens een getuige vlogen de vliegtuigen van het Afghaanse leger drie keer over de school. Een fotograaf van het Franse persagentschap AFP telde onder de gewonden vele kinderen en tieners. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie ontkende echter de aanwezigheid van burgers en verklaarde dat bij de bombardementen “minstens 20 talibanleden werden gedood en evenveel anderen gewond raakten”.
Nog volgens de woordvoerder was de school “in feite een opleidingscentrum”. Een bron binnen de veiligheidsdiensten verklaarde dan weer aan AFP dat de taliban een nieuwe tactiek toepassen, door bijeen te komen in een koranschool om zo aan luchtaanvallen te ontsnappen.
De taliban van hun kant lieten in een communiqué weten dat bij de luchtaanvallen “minstens 150 religieuzen en studenten omkwamen of gewond raakten”. Ze riepen “de mensenrechtenorganisaties en media op om een onderzoek in te stellen”.
De regio in het noordoosten van Afghanistan is moeilijk bereikbaar. Na 16 uur worden bovendien alle communicatiemiddelen afgesloten tot de volgende ochtend. Volgens de bevolking is dat het werk van de taliban die op die manier willen voorkomen dat de bewoners de regeringstroepen inlichten.

bron: Belga