Reclaim the Night-manifestanten klagen brutaal politieoptreden aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De initiatiefneemsters en deelneemsters aan de feministische "Reclaim the Night"-betoging die zaterdagavond opgepakt werden door de Brusselse politie, klagen aan dat zij op brutale en gewelddadige wijze werden behandeld. Voor de betoging was geen toelating gevraagd en na incidenten bij de Reclaim the Night-betoging van vorig jaar had de politie besloten ze ook niet toe te staan. "Blijkbaar kunnen de overheden niet aanvaarden dat mensen betogen zonder eerst 'toestemming' te vragen en te 'onderhandelen'," klinkt het bij de betogers. "Over onze vrijheid valt niet te onderhandelen." Het was zaterdag al de vijfde maal dat de "Reclaim the Night"-betoging georganiseerd werd maar nadat de vorige editie, in 2017, eindige in incidenten met politie, had de betoging van zaterdagavond geen toelating gekregen.

"Zaterdagavond rond 20.30 uur werden we tegengehouden en omsingeld door een grote politiemacht", verklaren de betoogsters. "Robocops met schilden dreven ons samen terwijl de politie Heras-hekken met doeken gebruikte om ons aan het zicht te onttrekken. Nadien werden we één voor één op brutale wijze uit de groep gehaald, op de grond gegooid, bij het haar getrokken, gefouilleerd en geboeid." Ook in de kazerne in Etterbeek zou de politie zich brutaal gedragen hebben, aldus de betoogsters.

"We kunnen enkel vaststellen dat de staat en de Brusselse overheden niet aanvaarden dat mensen betogen, opkomen voor hun eisen zonder "toestemming" en zonder te "onderhandelen", gaan de betoogsters verder. "Wij menen dat wij het recht zouden moeten hebben ons de straat toe te eigenen zonder daarover te moeten onderhandelen. Wij menen dat we het recht hebben in groten getale aanwezig te zijn in de straat. Over onze vrijheid valt niet te onderhandelen."

bron: Belga