Reclaim the Night-betoging: politie nodigt manifestanten uit klacht neer te leggen

“Als de deelnemers van de Reclaim the Night-betoging klachten hebben over het politieoptreden, dan nodigen we hen uit die kenbaar te maken”. Dat zegt Brussels politiewoordvoerder Olivier Slosse in een reactie op de verklaringen van de betoogsters dat de politie hen brutaal en gewelddadig zou hebben behandeld. Volgens de woordvoerder kunnen zij zowel terecht bij de Brusselse politie zelf als bij het Comité-P. “Het politie-optreden is ook gefilmd”, aldus nog de politiewoordvoerder. Het was zaterdag al de vijfde maal dat de “Reclaim the Night”-betoging georganiseerd werd. Maar nadat de vorige editie, in 2017, eindigde in incidenten met politie, had de betoging van zaterdagavond geen toelating gekregen.

“Er was geen aanvraag voor een betoging ingediend”, verduidelijkt commissaris Slosse. “In de dagen voor de betoging hebben we geprobeerd contact te leggen met de organisatoren. Daarop is niet gereageerd. Ook zaterdagavond hebben we voor de start van de betoging gepoogd met hen in overleg te treden, eveneens zonder succes. Aangezien er bij de vorige betoging incidenten waren geweest, is beslist de betoging deze keer tegen te houden en de aanwezigen administratief aan te houden.”

Daarbij heeft de politie inderdaad, zoals de betoogsters verklaren, gebruik gemaakt van Heras-hekken. “Die zijn inderdaad ingezet om de betoogsters af te schermen en om te vermijden dat eventuele onrust zou overslaan naar omstaanders”, gaat de politiewoordvoerder verder. “De hele operatie is gefilmd door een speciaal team van ons, zowel ter plaatse, tijdens de interventie, als in de kazerne. De beelden kunnen worden gebruikt om eventuele klachten te onderzoeken. We nodigen iedereen die klachten heeft, uit die kenbaar te maken. Dat kan bij ons of, als men ons niet vertrouwt, bij het Comité-P.”

bron: Belga