Malala op terugweg naar Groot-Brittannië na bezoek aan Pakistan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Pakistaanse Nobelprijswinnares Malala Yousafzai is vanuit Islamabad teruggekeerd naar Groot-Brittannië na een kort bezoek aan haar geboorteland. Malala bezocht onder meer haar geboortestad Mingora in de Swatvallei, in het noorden van Pakistan. Het was de eerste keer dat Malala voet op Pakistaanse bodem zette nadat ze in 2012 in het hoofd werd geschoten door een talibanstrijder. De 20-jarige Malala landde donderdag met haar ouders in Islamabad en werd er door premier Shahid Khaqan Abbasi ontvangen. Ze vloog zaterdagochtend per helikopter naar de Swatvallei.

"Het was een kort maar memorabel bezoek", zo liet Yousafzai's neef Mahmud ul Hasan optekenen. "Ze heeft beloofd volgend jaar terug te keren."

In Swat werd Yousafzai in oktober 2012 - toen ze 15 jaar was - op weg van school naar huis in het hoofd geschoten door de taliban. Ze schreef toen al bijna drie jaar een blog voor BBC Urdu over haar leven onder talibanbewind. De aanval riep heel wat internationale verontwaardiging op en Yousafzai - die naar Groot-Brittannië werd overgebracht voor medische verzorging - groeide uit tot een boegbeeld van de strijd voor het recht van vrouwen om onderwijs te krijgen. In 2014 kreeg ze als jongste persoon ooit de Nobelprijs voor de Vrede.

Bron: Belga