Kaapstad introduceert waterpolitie

Kaapstad in Zuid-Afrika krijgt als eerste stad ter wereld een “waterpolitie”, nadat er in de regio al drie jaar bijna geen regen meer is gevallen. Dat bericht Sky News op zijn website. Eerder dit jaar werd de droogte -de waterreservoirs zijn bijna uitgeput- al uitgeroepen tot nationale ramp. De zowat vier miljoen inwoners van Kaapstad werden verplicht om hun waterverbruik te beperken tot maximaal 50 liter per dag. Een aantal zaken zoals het wassen van de auto of het sproeien van de tuin met kraantjeswater, is verboden.
Volgens Richard Bosman, verantwoordelijke voor de veiligheid in Kaapstad, hebben de meeste mensen hun gedrag effectief aangepast. “Overal waar je komt praat men nu over water”, zegt hij aan Sky News. Maar toch zijn er nog altijd mensen die zich niets aantrekken van de restricties. Voor hen is de waterpolitie in het leven geroepen, bestaande uit een zestigtal agenten. Het zou gaan om een wereldprimeur.
Mensen die betrapt worden op “illegaal waterverbruik”, riskeren een boete van 3.000 rand (zo’n 200 euro). Inwoners kunnen naar een speciale kliklijn bellen, die 24 uur op 24 bemand is.

bron: Belga