Enkele treinen van Thalys en Eurostar dinsdag afgeschaft door staking in Frankrijk

Enkele treinen van Thalys en Eurostar dinsdag afgeschaft door staking in Frankrijk

De staking in Frankrijk bij spoormaatschappij SNCF heeft een beperkte impact of het treinverkeer van en naar België. Enkel enkele Thalys- en Eurostar-treinen worden dinsdag afgeschaft. Bij Thalys wordt enkel de trein van Brussel-Zuid naar Parijs van 08.43 uur afgeschaft. In de omgekeerde richting gaat het om de treinen van 06.49 en 17.49 uur. Daarnaast zullen sommige treinen tussen Amsterdam en Rijsel niet rijden tussen Brussel-Zuid en Rijsel.
Eurostar meldt dan weer dat drie treinen van Brussel naar Londen (vertrek om 08.52, 10.56 en 17.56 uur) en twee treinen van Londen naar Brussel (08.54 en 12.58 uur) niet zullen rijden.
NMBS laat daarenboven weten dat het treinverkeer sterk verstoord zal zijn tussen Doornik en Rijsel en Moeskroen en Rijsel.
Het binnenlands treinverkeer in Frankrijk zal zwaarder verstoord zijn door de staking. Zo zal slechts één op de acht TGV’s rijden, en bij TER (Transport express régional) en Transilien (binnen Île-de-France) één op de vijf. Reizigers worden aangeraden de website van SNCF te raadplegen, zeker zij die vanuit Brussel naar de provinciesteden willen reizen.
De regering wil de SNCF hervormen, waarbij onder meer de statutaire benoeming voor nieuwe aanwervingen in vraag wordt gesteld. De vakbonden van de SNCF zijn van plan om tot einde juni twee dagen op vijf te gaan staken; goed voor zo’n 36 stakingsdagen in totaal.
Voor woensdag wordt gelijkaardige hinder verwacht op het spoor.

bron: Belga