Nieuwe uitvinding: ijs dat (bijna) niet smelt

Vind je het ook zo vervelend dat een ijsje vliegensvlug begint te smelten in de zomer? Dan hebben we goed nieuws, want de Colombiaanse Robin Zuluaga Gallego en zijn onderzoeksteam hebben er iets op gevonden.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het geheim voor een ijsje dat niet smelt? Het afval dat overblijft bij bananenteelt. Bananen groeien immers in trossen, die op hun beurt vasthangen aan een soort steel. Tijdens het oogsten van de bananen wordt de steel weggegooid. En blijkbaar is het net die steel die kan voorkomen dat ijsjes smelten.

Voor het onderzoek werkte Zuluaga Gallego samen met Jorge Velásquez Cock en een heleboel andere wetenschappers van de University of Guelph in Canada. Ze pletten de bananenstelen tot piepkleine vezels, genaamd cellulose nanofibrillen. Ter vergelijking: deze vezels zijn nog kleiner dan de doorsnede van een haartje.

Vervolgens werden de vezels toegevoegd aan ijsjes. De bollebozen ontdekten dat het dessert veel minder snel smolt. Dat is niet alleen handig voor in de zomer, zodat je de tijd hebt om in alle rust de lekkernij te verorberen, zonder dat je eindigt met plakkende handen. Het ijs is ook minder gevoelig voor temperatuurwisselingen wanneer je het uit de vriezer haalt. Daardoor kan je de zoetigheid ook langer bewaren.

Textuur

Zoetebekken moeten zich ook geen zorgen maken over de smaak van het ijs, want de vezels hebben helemaal geen smaak. Bovendien zorgen ze ervoor dat de delicattese nog romiger wordt dan anders. We weten niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons klinkt dat alvast als muziek in onze oren.