Dit mag je zeker niet doen op je eerste werkdag

Dit mag je zeker niet doen op je eerste werkdag
Unsplash / A. Spratt

Je eerste werkdag gaat vaak gepaard met een brok zenuwen, klamme handjes en de drang om een goede indruk te maken op je collega’s en baas. Veel mensen beginnen dan ook ronduit te vertellen over de vorige job, epische reizen en het favoriete huisdier fifi. Maar volgens experts is dat net géén goed idee.

“Als je het respect van je collega’s wil winnen, moet je op hen focussen. Laat de gesprekken zeker niet rond jou draaien”, vertelt coach Jason Sacket aan vacaturesite Glassdoor. Over jezelf praten, maakt anderen nerveus en geïrriteerd. Het klinkt cliché, maar Sacket raadt daarom aan om je op in eerste instantie te profileren als het luisterend oor.

“Wees nieuwsgierig en leer de andere werknemers eerst kennen. Welke rol spelen ze op de werkvloer? Wat zijn hun talenten en belangrijkste prestaties?”, zo gaat de coach verder. Door duidelijk te maken dat je van je collega’s wil leren, voelt iedereen zich sneller op z’n gemak en ontwikkel je een vertrouwensband. En no worries: na verloop van tijd kan je gegarandeerd keuvelen over je hobby’s en trots selfies met fifi laten zien.