Verkiezingen in Afghanistan op 20 oktober

Op 20 oktober vinden in Afghanistan parlementsverkiezingen plaats. Dat heeft de verkiezingscommissie vandaag aangekondigd. De verkiezingen hadden al in 2015 moeten plaatsvinden, een jaar na de vorige presidentsverkiezingen, maar werden nooit georganiseerd. De verkiezingen werden daarop gepland voor juli 2018, om uiteindelijk vanwege talrijke logistieke en veiligheidsproblemen uitgesteld te worden tot de herfst. Tijdens de verkiezingen zullen de opvolgers gekozen worden van de 249 parlementsleden die in 2010 werden verkozen. Zij zullen normaal gezien zetelen voor vijf jaar. In de lente van 2019 worden er normaal gezien presidentsverkiezingen georganiseerd.

Op 20 oktober vinden ook lokale verkiezingen plaats in de zowat 400 districten van de 34 Afghaanse provincies, waarvan er verschillende ontsnappen aan de controle van de overheid. “Verkiezingen organiseren is niet gemakkelijk in Afghanistan”, aldus voorzitter van de verkiezingscommissie Abdul Badi Sayad tijdens een persconferentie. “De eerste stap bestaat erin de kiezers te registreren vanaf 14 april, en daarna is het de beurt aan de kandidaten.”De stemgerechtigden moeten zich registreren door middel van hun identiteitskaart. Veel mensen die door de oorlog hun woningen moesten verlaten, hebben die kaart echter niet. Het is bovendien niet duidelijk hoeveel stemgerechtigden er juist zijn in Afghanistan.

De Verenigde Naties hebben onlangs nog een officiële volkstelling uitgevoerd in het land. De resultaten daarvan zijn nog niet gepubliceerd, maar ze zouden wel gebruikt kunnen worden om de kiesdistricten te hertekenen nu zoveel mensen hun streek hebben moeten verlaten.

Waarnemers menen bovendien dat de kans groot is dat de verkiezingen ook in oktober nog niet zullen kunnen plaatsvinden vanwege de demografische veranderingen en het risico op aanslagen. De Verenigde Staten, de VN en de Europese Unie verwachten wel verkiezingen in de herfst. De VN-missie in Afghanistan (MANUA) heeft vandaag de aankondiging van een officiële datum als “een belangrijke stap” omschreven, en heeft herhaald dat de internationale donoren de registratie van kiezers grotendeels zullen financieren.

De regeringstroepen controleren 40 procent van het Afghaanse territorium, vooral in de buurt van de provinciehoofdsteden. Andere grote regio’s zijn in handen van rebellengroepen, zoals de taliban of IS.

Bron: Belga