Strenge veiligheidsmaatregelen voor paasviering in Rome

Strenge veiligheidsmaatregelen voor paasviering in Rome

Paus Franciscus viert vandaag samen met tienduizenden gelovigen het paasfeest op het Sint-Pietersplein in Rome. Hij riep tijdens de paasmis de mensen op om hun hart open te stellen voor “verrassingen van God”. Rond de middag zal Franciscus de zegen “Urbi et Orbi” uitspreken. Zowat 10.000 politieagenten zijn ontplooid om de feestelijkheden in goede banen te leiden. “Ons geloof is geboren op paasochtend: Jezus leeft! Deze gebeurtenis behoort tot de kern van de christelijke boodschap”, tweette paus Franciscus vandaag. Pasen geldt als het belangrijkste feest voor de christenen.

In Rome zijn vandaag strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Italië is in deze periode extra waakzaam nadat een reeks arrestaties werden uitgevoerd in het kader van terreuronderzoeken. Er doken ook berichten op dat islamisten Rome beschouwen als een doelwit. Het Sint-Pietersplein werd volledig afgesloten en de aanwezigen werden verschillende keren gefouilleerd vooraleer ze het plein mochten betreden.

De paus heeft er de vorige dagen al wat evenementen opzitten naar aanleiding van de Heilige Week. Gisteren droeg de paus ook al een nachtmis voor in de Sint-Pieterskathedraal, waar hij acht volwassenen gedoopt heeft. Vrijdag leidde hij de Via Crucis-processie aan het Colosseum, en donderdag waste en kuste hij de voeten van twaalf gevangenen.

bron: Belga