Ronde van Vlaanderen - Schiet Van Avermaet na drie podiumplaatsen eindelijk raak in Vlaanderens Mooiste?

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met de Ronde van Vlaanderen staat zondag de hoogmis van het Belgisch wielerseizoen op het programma. Er lijkt geen uitgesproken favoriet voor de 102e editie van Vlaanderens Mooiste, al zijn de meeste ogen toch opnieuw gericht op Greg Van Avermaet. De olympisch kampioen heeft de Ronde al lang aangestipt als zijn belangrijkste afspraak van het jaar. Drie keer stond hij op het podium, maar nog nooit op de hoogste trede. Vorig jaar moest Van Avermaet zijn meerdere erkennen in Philippe Gilbert, die een lange solo knap afrondde. In 2014 werd de Waaslander tweede na Fabian Cancellara, in 2015 derde na Alexander Kristoff en Niki Terpstra. Vooral die laatste wordt beschouwd als een belangrijke kanshebber. De Nederlander maakte indruk met een zege in E3 Harelbeke en is bij Quick-Step Floors met onder meer Gilbert, Zdenek Stybar en Yves Lampaert (die opnieuw Dwars door Vlaanderen won) uitstekend omringd.

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Tiesj Benoot bij zijn debuut in de Ronde onverwacht vijfde werd. Daarna kon hij de hoge verwachtingen niet helemaal inlossen, maar met zijn knappe zege in Strade Bianche begin maart diende de 24-jarige Oost-Vlaming zijn critici van antwoord. De renner van Lotto Soudal is een van de Belgen om naar uit te kijken, net als Sep Vanmarcke (al twee keer derde), Jasper Stuyven, Wout van Aert en Belgisch kampioen Oliver Naesen, al kende die door een val een verstoorde voorbereiding.

Peter Sagan is samen met Kristoff de enige nog actieve niet-Belg die de Ronde al op zijn erelijst heeft staan. De drievoudige wereldkampioen kan de klassieker voor de tweede keer winnen, na 2016. Gent-Wevelgem haalde de Slovaak alvast binnen.

Michael Kwiatkowski staat nog niet op de erelijst maar ook de Poolse ex-wereldkampioen is een te duchten kandidaat-winnaar. Met zijn eindzege in Tirreno-Adriatico toonde hij alvast zijn topvorm.

De Ronde van Vlaanderen start omstreeks 10.30 uur in Antwerpen. Rond 17 uur volgt de ontknoping in Oudenaarde.

bron: Belga