Nieuwe stakingsgolf in Frankrijk

Nieuwe stakingsgolf in Frankrijk

Frankrijk maakt zich op voor een nieuwe stakingsgolf, als protest tegen de hervormingsplannen van president Macron. Vooral bij het spoor wordt er de volgende dagen veel hinder verwacht. De regering wil de SNCF hervormen, waarbij onder meer de statutaire benoeming voor nieuwe aanwervingen in vraag wordt gesteld. De vakbonden van de SNCF zijn van plan om tot einde juni twee dagen op vijf te gaan staken; goed voor zo’n 36 stakingsdagen in totaal.

Volgende week zal er actie gevoerd worden van maandagavond tot donderdagochtend. De directie van het spoor vreest voor erg veel hinder voor de 4,5 miljoen pendelaars per dag. Dinsdag krijgen de acties bij het spoor navolging in andere sectoren. Dan wordt er gestaakt bij de vuilnisophaling en in de energiesector. Ook het personeel van Air France plant die dag acties, voor de vierde keer in een maand.

Zaterdag staan er acties gepland bij de supermarkten van Carrefour. De vakbonden hebben het wel moeilijk om hun acties te verantwoorden. Uit een rondvraag van Ifop in opdracht van Journal du Dimanche vindt 53 procent van de Fransen de staking bij het spoor niet-gerechtvaardigd. Maar veertien dagen geleden was dat nog 58 procent.

bron: Belga