Malinese jihadist wegens oorlogsmisdaden voor Internationaal Strafhof

De Malinese autoriteiten hebben zaterdag een jihadist die verdacht wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in zijn land, uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. In afwachting van zijn proces zit hij nu vast in een detentiecentrum in Nederland. Volgens het ICC is de verdachte, Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud, lid van Ansar Dine, een islamitische Toeareggroepering uit Mali die banden heeft met terreurgroep Al Qaida. De 41-jarige Malinees wordt door het ICC verdacht van “oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”. Die zouden tussen april 2012 en januari 2013 hebben plaatsgevonden in de stad Timboektoe.
Concreet stelt het ICC dat Al Hassan het de facto hoofd was van de islamitische politie. “Hij wordt er ook van beschuldigd betrokken te zijn bij het werk van de islamitische rechtbank in Timboektoe en te hebben deelgenomen aan de uitvoering van haar beslissingen”, luidt het. De jihadist “nam ook deel aan het beleid van gedwongen huwelijken dat vrouwelijke inwoners van Timboektoe tot slachtoffer maakte en leidde tot herhaaldelijke verkrachtingen en het tot seksslaaf maken van vrouwen en meisjes.”
Daarnaast zou Al Hassan ook betrokken zijn geweest bij de vernieling van een aantal door de Unesco beschermde mausolea in Timboektoe. In september 2016 veroordeelde het ICC daarvoor al de Malinese jihadist Ahmad al Faqi al Mahdi tot een gevangenisstraf van negen jaar. Het was de eerste keer dat het Internationaal Strafhof iemand vervolgde voor de vernietiging van werelderfgoed.

Bron: Belga