Israël verwerpt onafhankelijk onderzoek naar geweld in Gaza

Israël heeft zondag de internationale oproep naast zich neergelegd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen vrijdag in de Gazastrook. Daar werden zestien Palestijnen gedood door het Israëlische leger tijdens een betoging. Tussen 20.000 en 30.000 Palestijnen namen deel aan de “Grote Mars van de Terugkeer”. Ze betoogden aan de grens van de Gazastrook met Israël voor het recht van Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen om naar huis terug te keren in wat vandaag Israël is. De manifestatie draaide echter uit op geweld, met minstens 16 doden en 1.400 gewonden tot gevolg.
In het bijzonder het gebruik van scherpe munitie door Israëlische soldaten ligt moeilijk. De Palestijnen beschuldigen de Israëli’s ervan op betogers geschoten te hebben die geen onmiddellijk gevaar vormden.
Zowel de Europese Unie, de Arabische Unie als VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vragen een onafhankelijk onderzoek. Israël lijkt niet snel geneigd daarop in te gaan, integendeel, premier Benjamin Netanyahu feliciteerde zaterdag het leger voor het “beschermen van de grenzen van het land”.

Bron: Belga