Doorsnee maand maart achter de rug

Doorsnee maand maart achter de rug

Na een abnormale februarimaand bleek de voorbije maand maart op klimatologisch vlak heel doorsnee, met onder andere een normale neerslaghoeveelheid en zonneschijnduur. Dat blijkt vandaag uit het klimatologisch overzicht van KMI. Met een gemiddelde temperatuur in Ukkel van 5,4 graden, een gemiddelde maximumtemperatuur van 8,9 graden en een gemiddelde minimumtemperatuur van 1,9 graden deed maart wat van haar werd verwacht. De laagste temperatuur werd al meteen op de eerste dag van de maand gemeten. Toen daalde het kwik tot een frisse -8,4 graden, een uitzonderlijk lage waarde maar geen record. De hoogste waarde volgde op 11 maart met een aangename 16 graden.

Maart 2018 was wel goed voor de laattijdigste winterse dag sinds het begin van de waarnemingen in 1901. Op de 18de werd in Ukkel namelijk een maximumtemperatuur van slechts -0,1 graden gemeten. Het vorige record dateerde van 2013, toen de thermometer op de 12de van de maand -1,3 graden aanwees.De neerslaghoeveelheden in ons land varieerden rond de normale waarden. In Ukkel viel 70,5 mm neerslag op 19 dagen. De grootste hoeveelheid, namelijk 8,9 mm, viel op de 31ste. Ook de zonneschijnduur was normaal met 82 uur en 35 minuten in Ukkel.

De voorbije maand telde uiteindelijk negen vorstdagen, drie winterse dagen en drie onweersdagen. Gedurende 15 dagen lag er in ons land ook een laagje sneeuw. De grootste dikte werd op 3 maart in Mont Rigi (Weismes) geregistreerd waar toen een pak sneeuw van 14 cm lag.

bron: Belga