Kan je auto straks ook horen?

Kan je auto straks ook horen?
Foto Flickr

Dankzij technologische snufjes kunnen we in de auto aan de hand van camera’s zien wat er rond het voertuig afspeelt. Sensoren waarschuwen ons dan weer voor een botsing. Mogelijk kunnen auto’s in de toekomst ook horen.

Het Duitse bedrijf ZF werkt aan een nieuw project waarmee auto’s omgevingsgeluiden kunnen detecteren. Met de hulp van Artificial Intelligence zou het mogelijk zijn om vroegtijdig niet-zichtbare bronnen van gevaar te signaleren. Denk maar aan een sirene van een naderende ambulance. Het systeem waarschuwt vervolgens bestuurders en geeft informatie over de locatie van de hulpverleners. Ook adviseert de auto inzittenden in een lastige situatie.

Sound.AIHet systeem werd Sound.AI gedoopt. Twee ZF-medewerkers kwamen op het idee en na tien maanden werd een eerste prototype voorgesteld. Het project zit nu in een volgende fase, maar het is nog niet bekend wanneer het systeem op de markt gelanceerd wordt. ZF was oorspronkelijk een versnellingsbakfabrikant, maar richt zich nu meer en meer op het ontwerpen van intelligente autosystemen.