Smogslurpende gebouwen moeten de lucht in steden zuiveren

Smogslurpende gebouwen moeten de lucht in steden zuiveren
Foto Plaza Mayor en Route N

In de Colombiaanse stad Medellin staan sinds kort enkele grote, kleurrijke kubussen. Zij brengen niet alleen een beetje kleur in de stad, maar zuigen ook CO2 uit de lucht en laten vervolgens weer schone lucht vrij.

Airbol
Foto Plaza Mayor en Route N

Airbol, zo noemen de bijzondere kubussen die gemaakt zijn door The Argos Group. De structuren zijn maar liefst 25 meter hoog en staan op verschillende plekken in Medellin, een stad in het noordwesten van Colombia. Het straatmeubilair staat niet toevallig hier, want boven deze regio hangt bijzonder veel smog.

De bouwwerken zijn gemaakt met een soort plasma-technologie, die werkt zoals een boom. “Een Airbol zuivert 22.000 kubieke meter lucht per uur. Dat komt overeen met de lucht die uitgeademd wordt door 60.000 mensen én het werk van een heel bos”, legt financial manager Juan Camilo Gomez uit aan Metro World News.

De gebouwen moeten de lucht niet alleen schoon houden, maar hebben ook een educatieve functie. “Aan de muren hangt een scherm en luidsprekers. Via die kanalen kan je ook meer te weten komen over duurzaamheid en het milieu”, aldus Camilo Gomez.

Airbol
Foto Plaza Mayor en Route N