Zeventigtal mensen opgepakt bij niet-toegelaten feministische betoging in Brussel

In de Sint-Katelijnestraat in Brussel zijn zaterdagavond een 70-tal personen opgepakt nadat de politie een feministische betoging tegenhield. Dat meldt de lokale politie. De betoging die onder de slogan “Reclaim the night” door de hoofdstad trok, was niet toegelaten en toen de deelnemers toch aan hun optocht begonnen, besloot de politie hen in te sluiten en administratief aan te houden. “Reclaim the Night is een feministische optocht waarbij gekozen werd voor een beperkte gemengde groep zonder cis mannen (mannen van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn, nvdr.) om zich de nacht weer toe te eigenen, tegen seksistisch en politioneel geweld”, klinkt het op de blog van de organisatie. “Deze optocht met fakkels wil een feminisme uitdragen dat inclusief, intersectioneel (m.a.w over verschillende groeperingen en categorieën heen) en voor de vrije keuze (m.b.t abortus, hoofddoek, vrijheid van sekswerk-st-ers, enz) is.”
Het was al de vijfde maal dat de “Reclaim the Night”-betoging georganiseerd werd, maar nadat de vorige editie, in 2017, eindigde in incidenten met de politie, was er geen toelating voor een nieuwe optocht zaterdagavond.
De betogers verzamelden toch op de Brandhoutkaai en toen ze aan hun optocht begonnen, werden ze ingesloten in de Sint-Katelijnestraat, zegt commissaris Olivier Slosse van de Brusselse politie. “We hebben hen aangemaand hun actie te stoppen en toen daar niet op ingegaan werd, hebben we de groep administratief aangehouden. Het gaat om zo’n zeventig personen.”

bron: Belga