Politieke onrust Congo – Félix Tshisekedi presidentskandidaat van oppositiepartij UDPS

Politieke onrust Congo - Félix Tshisekedi presidentskandidaat van oppositiepartij UDPS
Politieke onrust Congo - Félix Tshisekedi presidentskandidaat van oppositiepartij UDPS

De Congolese oppositiepartij UDPS heeft Félix Tshisekedi aangeduid als nieuwe voorzitter. Hij is daarmee ook de kandidaat van de partij voor de presidentsverkiezingen die op 23 december zouden moeten plaatsvinden. Félix volgt zijn vader Etienne Tshisekedi op, die begin 2017 in Brussel overleed. “Ik ben ervan overtuigd dat de UDPS dit jaar aan de macht zal kunnen komen om het land er weer bovenop te helpen”, verklaarde Félix Tshisekedi nadat hij met ruim 98 procent van de stemmen tot partijvoorzitter was gekozen. “Ik zal de president zijn die eindelijk de droom van de stichters zal kunnen waarmaken. Ik zal julie naar de overwinning leiden dit jaar, als er verkiezingen zijn.”
Het tweede en laatste mandaat van Congolees president Joseph Kabila liep in december 2016 af. Er zouden eind 2017 verkiezingen zijn, maar die werden uitgesteld tot 23 december 2018.
De Union Démocratique pour le Progrès Social maakt samen met verschillende andere oppositiepartijen deel uit van de Rassemblement. Twee andere leden van dat platform gaven al aan presidentskandidaat te zijn: Moïse Katumbi, oud-medestander van Kabila en oud-gouverneur van Katanga, en Martin Fayulu, parlementslid en leider van de partij Ecidé.

Bron: Belga