Peter Sagan denkt niet meer aan valpartij

door
Belga
Leestijd 3 min.

Peter Sagan won de Ronde van Vlaanderen in 2016. Vorig jaar kwam de Slowaak ten val en sleurde hij Oliver Naesen en Greg Van Avermaet met zich mee. Hij finishte als 27e. "Ik denk niet meer aan die valpartij", zei Sagan vandaag op een persmoment van zijn team in Roeselare. "Ik ben iemand die vooruitkijkt, niet achteruit." Sagan won de Ronde in 2016, werd tweede in 2013 en veroverde daarnaast ereplaatsen in 2012 (vijfde) en in 2015 (vierde). "Ja, dit is een wedstrijd die me ligt", stelde hij. "Dat is ook de reden waarom ik hier koers en niet in een andere wedstrijd, zoals bijvoorbeeld de Ronde van Lombardije. Elke renner stelt een logisch koersprogramma op. De Ronde hoort daar in mijn geval zeker bij en het is ook een monument, een koers met uitstraling, met veel beleving bij de fans. Dus ja, ik wil graag een tweede zege."

Een persconferentie met Sagan is er één die alle kanten uit kan. Vorig jaar leek de Slowaak een beetje nors, dit jaar was hij iets toegankelijker en waren zijn antwoorden een tikkeltje langer. "Ik kijk zeker uit naar de Ronde", zei hij. "Het helpt dat ik al een overwinning beet heb in Gent-Wevelgem. Dat is goed voor de ploeg en goed voor mij. Ik ben relaxed. Of ik nu wel of niet win, ik word toch geviseerd in de koers."

Sagan reed Dwars door Vlaanderen niet. Een beslissing waar hij geen spijt van heeft. "Sinds maandag bereid ik me in alle rust voor op de Ronde, ver weg van alle drukte. Ik was er woensdag niet bij omdat dat niet voorzien was en ik houd me aan mijn plan. Ik denk niet dat het een slecht idee was. Koersen is altijd een risico en het weer was ook slecht."

Sagan gelooft in zijn team. "Mijn ploeg is sterker dan vorig jaar", merkte hij op. "Met Daniel Oss in het team kan ik tactisch meer kaarten uitspelen. Hij kan veel voor me betekenen." Al beseft de wereldkampioen wel dat hij ook zal moeten opboksen tegen Quick-Step Floors. "Ja, ze zijn sterk", zei hij. "Maar ik ben niet iemand die veel kijkt naar andere ploegen. Je moet vooral jezelf volgen, je eigen beslissingen nemen. Quick-Step zal waarschijnlijk oorlog maken, want ze zijn met veel renners die in goede vorm verkeren. Ze hebben meerdere potentiële winnaars in de ploeg. Ik zal goed moeten opletten en attent koersen."

Vorig jaar kwam Sagan ten val op de Oude Kwaremont nadat hij bleef haken in een jasje dat aan een nadar hing. "Ik heb geen speciale boodschap voor de fans", antwoordde hij op een vraag die insinueerde dat de supporters misschien wat voorzichtiger moeten zijn. "Neen, weet je: 'Geniet van de wedstrijd'. Dat is mijn boodschap. Ik probeer daar gewoon niet meer aan te denken. Die val was mijn fout en ik had gewoon pech. Je mag zo niet denken en achteromkijken. Je moet vooruitkijken."

Sagan deed niet echt mee in de E3 Harelbeke en stelde ook dat hij zich toen niet al te best voelde. Twee dagen later won hij Gent-Wevelgem in de sprint. Voelt hij zich zeker genoeg over zijn conditie, temeer daar veel renners aangeven dat die wedstrijd niet al te lastig was? "Soms is het gewoon beter om niet te denken, en gewoon te doen wat je moet doen", aldus Sagan. "Ik focus niet op wat voorbij is, maar op wat komt.

Wat moet er gebeuren opdat hij zijn tweede Ronde kan winnen? "Rechtop blijven, een goede dag hebben en positief denken", besloot hij.

bron: Belga