Vlaanderen voert niet half zoveel controles uit op vrachtwagens als Europa vraagt

Vlaanderen voert niet half zoveel controles uit op vrachtwagens als Europa vraagt

Vlaanderen voert niet half zoveel technische controles uit van vrachtwagens en bussen als het van Europa zou moeten. Dat schrijft De Standaard vandaag. België is door de Europese regelgeving verplicht om, bovenop de periodieke keuring, jaarlijks ook 9.200 technische controles uit te voeren langs zijn snelwegen. De Vlaamse overheid moet 46 procent daarvan voor haar rekening nemen, of zo’n 4.200 controles.

Toch werden er in 2017 amper 1.700 uitgevoerd: dat zijn er veel minder dan de helft van wat Europa vraagt. Dat staat te lezen in het antwoord van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Mathias De Clercq (Open Vld). Daarmee blijft het aantal controles al enkele jaren op rij zakken.Maar het aantal vrachtwagens en bussen dat zich met een ‘groot’ of ‘gevaarlijk’ mankement op onze snelwegen verplaatst, neemt niet af. Van de gecontroleerde voertuigen kampten er vorig jaar 552 met een of meerdere mankementen.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wijst erop dat er lange tijd een tekort aan inspecteurs was. De aanwerving van bijkomende mankracht zou eind 2017 afgerond zijn.

bron: Belga