Verstedelijking zorgt voor minder diversiteit van diersoorten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De verstedelijking van ons landschap zorgt ervoor dat diersoorten minder divers en minder vaak voortkomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de vijf instellingen KU Leuven, Université catholique de Louvain, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen uitvoerden op 16 soortgroepen. Het onderzoek werd door 59 biologen van de vijf instellingen uitgevoerd op basis van stalen uit 81 locaties rond Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven. De onderzochte organismen varieerden van bacteriën tot vlinders, en van watervlooien tot vogels en vissen. Het was de eerste keer dat de invloed van verstedelijking op 16 soortgroepen deel uitmaakte van eenzelfde onderzoeksproject. Er werd gekeken naar zowel de samenstelling van diversiteit binnen een levensgemeenschap als naar individuele soorten.

Op niveau van dierengemeenschappen zien de onderzoekers dat wielwebspinnen, vogels en kevers minder diversiteit vertonen. Bij de spinnen worden bijvoorbeeld de webben kleiner en fijner. De kevers, motten en sprinkhanen worden in de stad ook steeds mobieler. De vlinders die komen steeds minder voor in de stedelijke omgeving.

Binnen de soorten is het duidelijk dat soorten zich aanpassen, maar zich ook minder voortplanten. De watervlo kent nu een hogere maximumtemperatuur om in de stad te kunnen overleven, terwijl waterjuffers een groter uithoudingsvermogen hebben gekweekt om te vliegen. Zowel bij de spinnen, als bij de koolmees merkten de onderzoekers op dat er minder eieren gelegd werden en er dus minder nakomelingen zijn.

bron: Belga