Omstreden Olmense Zoo zet nieuwe stappen in professionalisering

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Olmense Zoo start tijdens het paasweekend het hoogseizoen, vijf maanden na de heropening van de dierentuin na de eerdere door minister Ben Weyts (N-VA) bevolen sluiting wegens aanhoudende problemen rond dierenwelzijn. De nieuwe directie maakte de voorbije maanden naar eigen zeggen werk van de professionalisering van samenwerkingen, de optimalisatie van dierenverblijven en het op punt stellen van educatieve programma's voor bezoekers. Volgens zaakvoerder Wim Verheyen waait er "een nieuwe wind door de Olmense Zoo die ook bezoekers positief zullen ervaren". De dierentuin participeert sinds kort bijvoorbeeld officieel in het EEP-programma (European Endagered species Programme) voor het soortbehoud van een bedreigde diersoort. Die eer is weggelegd voor de fossa, een katachtig roofdier uit Madagaskar waarvan de populatie in gevangenschap nood heeft aan uitbreiding. Een van de mannetjes verhuist weldra naar een andere zoo in ruil voor een vrouwtje. Intussen werkt de Olmense Zoo aan een erkenning die op veterinair gebied voorschriften voor de transfer van dieren geeft en een opstap vormt voor het verhoopte lidmaatschap van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Bij de dierenverblijven vonden er onder meer werken plaats bij de schildpadden (afdaken die warmte vasthouden), stokstaartjes (nieuwe uitkijkposten), zeearenden (een nieuw nestplateau) en ringstaartmaki's (opknappen van het eiland). Er wordt ook nog werk gemaakt van een nieuw binnenverblijf voor de leeuwen. Delen van nieuwe verblijven zullen voorzien worden van een doorzichtige wand waardoor bezoekers mee beleven hoe de dieren hun dag doorbrengen en hoe verzorgers tewerkgaan.

"Van een organisch gegroeid familiebedrijf naar een professionele zoo is een hele stap", stelt Verheyen. "Er liggen nog heel wat plannen op tafel, maar die vragen veel tijd én geld. We voeren het tempo op, maar het blijft belangrijk om alles stap per stap te blijven bekijken."

bron: Belga