Benoot hoopt zondag met "beste conditie ooit" te scoren

door
Belga
Leestijd 3 min.

Tiesj Benoot is klaar voor de Ronde van Vlaanderen. De jonge Belg van Lotto Soudal beleeft zijn beste voorjaar ooit en hoopt na winst in Strade Bianche ook in Vlaanderens Mooiste te oogsten. "Ik reken mezelf tot een van de favorieten, maar een uitgesproken topfavoriet is er niet", zegt hij twee dagen voor de race. Tiesj Benoot verraste begin maart vriend en vijand door op indrukwekkende wijze de Strade Bianche te winnen. Tien dagen later viel hij als vierde maar net naast het Tirreno-podium. Door die sterke seizoenstart kon Benoot zorgeloos toeleven naar de kasseiklassiekers. "Die overwinning in de Strade is een wereld van verschil en heeft me zowel rust als vertrouwen bezorgd", vertelde Benoot vrijdag tijdens een persmoment in Kasterlee. "Dat zelfvertrouwen kan ik momenteel combineren met goeie benen en dat zie je ook aan mijn manier van koersen. Ik heb er veel zin in. De Ronde van Vlaanderen is voor mij toch nog altijd de koers van het jaar. Al mijn vrienden komen kijken."

De voorbije weken toonde Benoot met een vijfde plaats in E3 Harelbeke en een zevende plaats in Dwars door Vlaanderen dat de vormcurve zeker nog niet dalende is. "Ik heb mijn beste conditie ooit te pakken. Daar ben ik van overtuigd. Woensdag in Dwars door Vlaanderen voelde ik me zeker zo sterk als in Strade Bianche en beter dan in E3 Harelbeke. Ik denk dat ik zondag mijn hoogste niveau zal halen en ik heb niets aan het toeval overgelaten. Aan het specifieke programma dat we in de winter hebben uitgestippeld, heb ik mij perfect gehouden. En daar plukte ik dit voorjaar de vruchten al van."

Als grote concurrent zondag ziet Benoot vooral het blok van Quick-Step Floors. "Zij zijn de te kloppen ploeg en krijgen van mij vijf sterren, met Sagan daar net onder. Die is ook echt goed", klinkt het. "Maar individueel voel ik me wel even sterk. Ik denk dat ik mij als favoriet erbij kan zetten. Nadenken over hoe ik het blok van Quick-Step kan verslaan, doe ik niet. Ik vind het niet nodig om over mogelijke scenario's te speculeren. Er zijn verschillende manieren mogelijk om te winnen. Soms is het beter om zelf aan te vallen om het tactisch steekspel te vermijden. Zoals ik woensdag in Dwars door Vlaanderen deed. Als daar iemand van Quick-Step aanpikte, bleven we misschien vooruit."

Met onder meer Sagan en Van Avermaet zit er ook een aantal snelle mannen tussen de andere favorieten. Dat beseft ook Benoot. "Als ik wil winnen, dan kom ik best alleen aan. Uiteraard is een sprint na zo'n wedstrijd geen typische sprint, maar toch. Ik vermijd het liever. Ik houd ook niet van de lage snelheid waarmee je met een kleine groep een sprint rijdt. Het is ook niet zo dat je op de Paterberg moet wegrijden als je alleen wil finishen. Ook in de laatste kilometers kan je nog de beslissende aanval plaatsen. De Ronde van Vlaanderen heeft het in ieder geval voordeel dat het in de finale vooral man tegen man is. Geef mij dus maar een lange finale."

bron: Belga