Sterke vrouwen centraal op winnende foto’s Nikon Press Photo Awards

Sterke vrouwen centraal op winnende foto's Nikon Press Photo Awards

Fotografen Jonas Roosens en Jasper Jacobs hebben de Nikon Press Photo Awards 2018 gewonnen. Roosens won in de categorie Nieuws met een “technisch zeer sterke en inhoudelijk interessante foto” waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel centraal staat. Een foto van atlete Nafi Thiam door Jacobs haalde het in de categorie Sport. Op de foto van Jonas Roosens, gemaakt voor het persagentschap ANP, staat Merkel centraal, omringd door een schare mannelijke gezagsdragers van andere landen. “In persfotografie is de juiste timing doorslaggevend. Jonas Roosens maakte dit beeld net na de officiële groepsfoto, waardoor hij de blik van Merkel precies wist te capteren en iedereen de juiste gezichtsuitdrukking en houding heeft. Perfecte timing dus op een uniek moment, wat getuigt van bijzonder veel vakkennis en fotografisch gevoel”, aldus de jury.

Op de winnende sportfoto is topatlete Nafi Thiam “op een haast goddelijke manier” in beeld gebracht door Jasper Jacobs, die de foto maakte voor persagentschap Belga. “De opzwiepende vlechtjes vormen als het ware een moderne versie van de lauwerkrans, al eeuwenlang hét symbool van de overwinnaars”, klinkt het. De foto kwam ook als winnaar van de Publieksprijs uit de bus.De jury kende tot slot nog een eervolle vermelding toe aan Belga-fotograaf Dirk Waem. Op zijn foto is een unieke compositie van een zwembad, een opblaasbare unicorn, een zonnende vrouw en staatssecretaris Pieter De Crem te zien. De foto werd gemaakt tijdens een economische missie in Ivoorkust. “De fotograaf heeft duidelijk zijn moment afgewacht om een zowel visueel als journalistiek interessant beeld te maken.”

Voor de Nikon Press Photo Awards stuurden deze keer 86 journalisten 604 foto’s in. Nikon deed een beroep op alle deelnemende persfotografen en op fotoredacteurs van professionele redacties en agentschappen en kwam zo tot de top 15 per categorie. Uit deze reeks koos een zevenkoppige professionele jury de winnende nieuwsfoto en sportfoto.

bron: Belga