Overkapping Antwerpse ring – Ontwerpteams werken aan overkappingsprojecten van 2,5 tot 3 miljard euro

De deelprojecten van de overkapping van de Antwerpse ring die de zes geselecteerde ontwerpteams momenteel plannen, zouden in totaal 2,5 tot 3 miljard euro kosten. Dat heeft overkappingsintendant Alexander D’Hooghe donderdag verklaard tijdens een themacomissie van de Antwerpse gemeenteraad en districtsraden. Momenteel ligt er al een engagement van 1,25 miljard euro klaar voor de overkapping, vanwege de Vlaamse regering, de stad en het Havenbedrijf. De ontwerpteams voor de overkapping ronden tegen de zomer hun visie op hun segment van de overkapping af, waarna er beslist kan worden welke deelprojecten binnen die segmenten zullen worden gerealiseerd met het al beloofde geld. “Ik raad alvast aan om dat geld zo snel mogelijk uit te geven, dat wil zeggen aan de projecten die al obstakelvrij zijn en al meteen kunnen worden gerealiseerd”, zegt intendant D’Hooghe. “De potentiële winst voor leefbaarheid en gezondheid op de meest dringende plaatsen is enorm.”
Tot de deelprojecten die op tafel liggen, horen onder meer groene verbindingen tussen Merksem en de wijk Luchtbal, een mobiliteitsknooppunt aan Schijnpoort en een groen plein aan de Grote Steenweg in Berchem.
D’Hooghe liet ook zijn licht schijnen op de nieuwe studies van Ringland die in de maak zijn. “Zij hebben een zeer, zeer interessant voorstel over de Oosterweelknoop en bespreken dat momenteel met de BAM”, zegt hij. “Ik denk dat er een tussenoplossing in de maak is. Hun andere ideeën zijn gebaseerd op gescheiden doorgaand en bestemmingsverkeer over de hele ring, maar we gaan het doorgaand verkeer in het noorden al langs het haventracé sturen dus dat zou daar een onnodig aanzuigend effect hebben. Tussen E313 en E19 naar Brussel is die ontvlechting wél een goed idee.” D’Hooghe blijft er ook bij dat “er om veiligheidsredenen altijd gaten zullen zijn in de overkapping”.

bron: Belga