Kazachgate – Gilkinet (Ecolo) wil dat Armand De Decker titel van minister van staat verliest

Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo) vindt dat oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) zijn titel van minister van staat moet verliezen in het licht van de feiten die hem aangewreven worden in de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie naar Kazachgate. “Het zou een primeur zijn. Ik denk dat het kan. Een koninklijk besluit kan een eerder koninklijk besluit annuleren”, zo zei hij donderdag op de Franstalige openbare omroep RTBF. Gilkinet zit naar eigen zeggen ook nog steeds met vragen over de rol die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zou hebben gespeeld in Kazachgate, hoewel de MR-vicepremier in het eindrapport niet met de vinger wordt gewezen.
“Men kan niet zeggen, zoals de MR doet, dat hij is witgewassen”, vindt Gilkinet, die erop wijst dat Reynders politiek heeft opgetreden opdat de wet op de verruimde minnelijke schikking gestemd zou worden, dat hij contacten heeft gehad met Franse protagonisten in de zaak -hoewel Reynders zei dat die contacten over andere dossiers gingen- en dat hij dicht bij zijn “Ukkelse vriend” De Decker staat, met wie hij het dossier kon bespreken.
“Er zijn geen bewijzen. Dat zijn de limieten van een onderzoekscommissie, maar er blijven vragen. De zaak is niet gesloten”, zo verwees Gilkinet naar de lopende gerechtelijke onderzoeken in België en Frankrijk.

bron: Belga