Dronken passagiers vormen steeds groter probleem voor luchtvaartmaatschappijen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Agressieve passagiers vormen een steeds groter probleem voor de luchtvaartmaatschappijen, meldt sectorvereniging IATA. De vereniging wil daarom een van de belangrijkste oorzaken aanpakken: alcohol. Uit de meest recente bevraging van IATA bij haar leden blijkt dat er in een derde van de gevallen met agressieve passagiers alcohol of drugs in het spel waren. De sector werkt daarom aan een bewustmakingscampagne om te waarschuwen voor excessief drinken voor het opstijgen, aldus IATA-woordvoerder Chris Goater. Wanneer de campagne, die ook gericht zal zijn op luchthavenwinkels, gelanceerd zal worden, is nog niet duidelijk.

Uit de bevraging van IATA blijkt dat het aantal passagiers met wangedrag in 2016 met 10 procent gedaald is tot zowat 10.000. Daarentegen was er een duidelijke toename van passagiers die in hun zetel in bedwang gehouden moesten worden, nadat alle andere pogingen om hen te kalmeren faalden. Terwijl in 2015 nog 113 reizigers in bedwang gehouden werden in hun zetel, waren dat er in 2016 al 169. IATA gaat ervan uit dat het echte aantal incidenten met agressieve passagiers nog veel hoger licht, aangezien slechts 190 van de wereldwijd ruim 800 luchtvaartmaatschappijen statistieken doorgeven.

Behalve door alcohol en drugs raken de meeste passagiers in woede door het rookverbod, gordelplicht of andere regelgeving. Ruzies tussen reizigers zijn de derde belangrijkste reden voor wangedrag.

bron: Belga