Vulkaan Etna schuift op naar zee

Etna, de meest actieve vulkaan van Europa, verschuift langzaam maar zeker naar de Middellandse Zee. Dat schrijven Britse onderzoekers in het vakblad Bulletin of Volcanology. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Niet alleen in de Etna rommelt het, blijkbaar beweegt de volledige vulkaan ook. Per jaar verplaatst hij zich gemiddeld 14 millimeter. Dat heeft het onderzoeksteam van John Murray, een Britse geoloog die de Etna al meer dan dertig jaar onderzoekt, waargenomen.

Zwakke sedimenten

Sinds de jaren 80 hebben de wetenschappers de flanken van de berg volgezet met gps-zenders, waardoor ze de locatie van het gevaarte kunnen bestuderen. Uit alle data die verzameld werd tussen 2001 en 2012 blijkt dat de Etna in zuidoostelijke richting opschuift, richting de Middellandse Zee en het stadje Giarre, dat 15 kilometer verder ligt.

Hoe komt dit nu? Murray beweert dat de vulkaan op "zwakke en buigzame" sedimenten rust. Dat zorgt ervoor dat de berg lichtjes naar beneden glijdt.

Op het eerste gezicht lijkt 14 millimeter per jaar - of 1,4 meter per eeuw - niet zo veel. En dat klopt, bevestigt de geoloog. "Momenteel is er geen reden om alarm te slaan", stelt hij gerust. "We moeten de situatie wel goed in de gaten houden en controleren of de beweging niet versnelt." Als dat wél het geval is, kunnen er in het slechtste geval aardverschuivingen ontstaan. Maar zulke versnellingen zijn volgens Murray ontzettend zeldzaam, en het kan nog millennia duren voor het zover is.