Vragen bij keuze voor Tongeren, maar "nood breekt wet", zegt Vandeurzen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er komt kritiek op de keuze voor de jeugdgevangenis van Tongeren om het acute capaciteitsprobleem in de gesloten instelling van Everberg op te vangen. Maar volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is Tongeren nu eenmaal de snelste oplossing. "Nood breekt wet", zei hij vandaag in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van Lorin Parys (N-VA), Freya Van den Bossche (sp.a), Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), Martine Taelman (Open Vld) en Elke Van den Brandt (Groen). De voorbije dagen moesten verschillende jonge delinquenten vrijgelaten worden door een gebrek aan plaatsen in de gesloten instelling van Everberg. "Er zijn dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Het kan niet zijn dat we jongeren moeten laten gaan die een risico vormen voor de veiligheid van de samenleving", erkent minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Na overleg met jeugdrechters, parketmagistraten en het agentschap Jongerenwelzijn heeft de CD&V-minister beslist om in te grijpen. Zo zullen er plaatsen worden vrijgemaakt in het Vlaams detentiecentrum in Tongeren. De keuze voor Tongeren doet bij verschillende parlementsleden de wenkbrauwen fronsen. "In Tongeren is 'de hel van Tanger' opgenomen. De Kinderrechtencommissaris heeft Tongeren een tikkende tijdbom genoemd en de omstandigheden zijn er afschuwelijk", zegt N-VA-parlementslid Lorin Parys. Ook andere parlementsleden zoals Freya Van den Bossche (sp.a) en Elke Van den Brandt (Groen) hebben ernstige vragen bij de keuze voor Tongeren.

Minister Vandeurzen erkent dat Tongeren een soort noodoplossing is en dat de Tongerse jeugdgevangenis "geen toekomst heeft in het jeugddelinquentierecht". Maar Tongeren heeft wel het voordeel dat er snel plaatsen kunnen ingezet worden. Andere pistes vragen lange procedures en bieden geen soelaas op korte termijn. "Nood breekt wet. Tongeren is de snelste oplossing", aldus Vandeurzen.

bron: Belga