Vandeput: “Strategische visie is enige dat telt, al de rest is totaal onbelangrijk”

Vandeput: "Strategische visie is enige dat telt

“Dirk Van der Maelen ziet spoken.” Zo reageert minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op de bewering van het sp.a-Kamerlid dat de keuze voor de F-35 van Lockheed Martin al sinds 2015 vastlag. Van der Maelen baseert zich daarvoor op een uitgelekt document van het kabinet-Vandeput, maar volgens de minister gaat het slechts om een werkdocument. “Het enige dat telt, is de strategische visie. Al de rest is onbelangrijk en onbestaande”, reageert Vandeput vandaag in De Ochtend op Radio 1. Het document lekte vandaag uit in De Standaard, Het Nieuwsblad en bij de VRT. In de tekst, die dateert van maart 2015, blijkt een grote appetijt voor “een gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie”, waarmee verwezen wordt naar een toestel dat onzichtbaar is op de vijandelijke radar. Alleen de F-35 van het Amerikaanse Lockheed Martin voldoet daaraan.

Maar dat document is helemaal niet zo “superbelangrijk” als Dirk Van der Maelen beweert, zegt Vandeput. “Zo zijn er tientallen op het kabinet gepasseerd. Het enige dat telt, is de strategische visie (de leidraad voor het defensiebeleid tot 2030, met de bijbehorende investeringen en aankopen, red.), zoals die aan de regering is voorgesteld en waarvan de preambule door de regering is goedgekeurd”, zegt Vandeput. “Al de rest is onbelangrijk en onbestaande.”Wat voor Vandeput van tel is, is wat hij als minister doet met het advies dat hem gegeven wordt. “Dat er verschillende meningen zijn, dat mijn medewerkers soms iets voorstellen waar ik het niet mee eens ben, ik mag het maar hopen.”

De opmerking dat de audits die nu uitgevoerd worden, uitgebreid moeten worden naar het kabinet, doet volgens Vandeput niet ter zake. “De Federale Interneauditdienst (FIA) is onafhankelijk in haar onderzoek en bepaalt zelf de ‘scope’. De mensen op het kabinet die deel uitmaken van de vervangingsdossiers staan ter beschikking, we zullen de FIA met veel plezier ontvangen.”

bron: Belga