Spanning rond Noord-Korea – Bezoek van Kim aan Peking is gevolg van “drukcampagne”

Na het bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan China kloppen de Verenigde Staten zich op de borst. “We zien deze ontwikkeling als bijkomend bewijs dat onze campagne van maximale druk de geschikte atmosfeer creëert voor gesprekken met Noord-Korea”, zei Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders dinsdag. Volgens Sanders heeft China de VS dinsdag (lokale tijd) ook eerst gebrieft over de ontmoeting met Kim Jong-un en maakte Peking een persoonlijke boodschap van Xi Jinping over aan Amerikaans president Donald Trump. De woordvoerster benadrukte voorts nog dat de VS “in nauw contact blijven met onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan”.
Van de laatste land reageerde woensdag ook al de eerste minister. Shinzo Abe wil dat de Chinese regering een “gedetailleerde briefing” van de gesprekken met Kim overmaakt. De Japanse premier wees ook nogmaals op het belang van Noord-Koreaanse denuclearisatie.
Het Japanse persagentschap Kyodo bericht op basis van anonieme bronnen ook dat Abe van 17 tot en met 19 april naar de VS zal afreizen voor gesprekken met Donald Trump, vlak voor die laatste een ontmoeting zou hebben met Kim Jong-un.

Bron: Belga