Spanje pakt twee mannen op voor verkoop van door IS gestolen kunstvoorwerpen

De Spaanse politie heeft twee 31-jarige Spaanse kunstkenners opgepakt. De twee mannen worden ervan verdacht aan het hoofd te staan van een internationaal netwerk dat antieke kunstvoorwerpen doorverkocht, nadat die in Libië gestolen waren door organisaties die banden hebben met de terreurgroep IS. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag meegedeeld. De twee verdachten “leiden een netwerk dat zich bezighield met de aankoop van stukken die afkomstig waren van geplunderde archeologische sites”, zo staat nog in de mededeling van Binnenlandse Zaken.
Verschillende van die kunstvoorwerpen konden in beslag worden genomen. In een video die door het ministerie werd verspreid, zijn onder meer goed bewaarde mozaïeken, sarcofagen en andere kunstvoorwerpen van Egyptische oorsprong te zien. De meeste objecten zijn afkomstige uit de regio’s Cyrenaica en Tripolitanië.
De verdachten konden in de Spaanse stad Barcelona worden opgepakt. Het Spaanse gerecht wrijft hen “financiering van terrorisme, lidmaatschap van een criminele organisatie, heling van smokkelwaar, smokkel en valsheid in geschrifte” aan.

Bron: Belga