Gelekt document brengt Vandeput in lastig parket

Gelekt document brengt Vandeput in lastig parket

Een gelekt document van het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) doet oppositiepartij sp.a besluiten dat de keuze voor de F-35 van Lockheed Martin, als vervanger van de F-16-gevechtsvliegtuigen, al lang vastligt. Minister Vandeput zelf zegt dat het gaat om “een van de vele tientallen documenten die circuleerden in brainstormsessies”. Het document in kwestie dateert van maart 2015 en kwam terecht bij De Standaard en de VRT. Uit de tekst blijkt een grote appetijt voor “een gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie”, waarmee verwezen wordt naar een toestel dat onzichtbaar is op de vijandelijke radar. Alleen de F-35 van het Amerikaanse Lockheed Martin voldoet daaraan.

In het document wordt ook verwezen naar de ‘nucleaire ontradingscapaciteit’ die de F-16’s niet zou hebben, maar de vijfdegeneratietoestellen wel. “België wenst als gastland van de NAVO een blijvende en betrouwbare partner te zijn en wil deelnemen aan de nucleaire capaciteit van de NAVO”, staat te lezen.Volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen, die het document in handen kreeg, staat vast dat de hele procedure voor de vervanging van de F-16 een ‘scam’ was. “De keuze voor de F-35 lag al in 2015 vast. Minister Vandeput heeft altijd ontkend dat de nucleaire capaciteit een ­belangrijk criterium zou zijn bij de keuze, maar daar blijkt niets van te kloppen.” De nota bewijst voor Van der Maelen dat Vandeput en zijn kabinet, nog voor de onderhandelingen over het aankoopdossier en de Strategische Visie van de minister, “hun keuze al gemaakt hadden”. Hij wil dat de audits die nu gevoerd worden, uitgebreid worden naar het kabinet.

Minister Vandeput zegt dat het gelekte document “een van de vele tientallen documenten (is) die circuleerden in brainstormsessies”. “Het dateert zelfs nog van voor de onderhandelingen over de Strategische Visie. Maar dit is niet hoe we de zaken aangepakt hebben. Ik denk zelfs niet dat dit in deze vorm ooit aan mij is voorgelegd.”

bron: Belga