Derde en laatste dag van de stembusgang in Egypte

Derde en laatste dag van de stembusgang in Egypte
Derde en laatste dag van de stembusgang in Egypte

De Egyptische bevolking kan vandaag voor de laatste dag stemmen voor de presidentsverkiezingen. Bij een totaal gebrek aan echte tegenstanders was huidig president Abdel Fattah al-Sisi al zeker van een herverkiezing. Waarnemers kijken vooral uit naar de opkomst. De bekendmaking van de resultaten wordt verwacht op 2 april. Net zoals op maandag en dinsdag zijn de stembureaus ook vandaag om 9 uur plaatselijke tijd geopend.

Enige tegenstander van Sisi is Moussa Mostafa Moussa. De leider van de liberale al-Ghad-partij registreerde zich eind januari op het laatste nippertje als kandidaat. Daarvoor had hij nog campagne gevoerd voor de herverkiezing van al-Sisi. Hij wordt daardoor gezien als een marionet van het regime.De nationale kiesautoriteit heeft nog geen gedeeltelijke opkomstcijfers bekendgemaakt, maar volgens woordvoerder Mahmoud el-Charif zijn in grote steden zoals Caïro, Gizeh en Alexandrië veel mensen komen opdagen. Hij ontkende gisteren ook geruchten over een verlenging van de verkiezingen, tot donderdag.

Plaatselijke media roepen de bevolking al dagen op om te gaan stemmen. Er wordt immers gevreesd dat een lage opkomst zal leiden tot vragen over de geloofwaardigheid van de verkiezingen. De oppositie had opgeroepen tot een boycot.

Bij de vorige presidentsverkiezingen, in 2014, haalde Sisi 97 procent van de stemmen. De opkomst lag na twee dagen op 37 procent. Toen werd de stembusgang met een dag verlengd, en na dag drie was 47 procent van de stemgerechtigde bevolking opgedaagd.

Bron: Belga