Catalaanse ex-minister Clara Ponsati biedt zich aan bij Schotse politie

Catalaanse ex-minister Clara Ponsati biedt zich aan bij Schotse politie
Catalaanse ex-minister Clara Ponsati biedt zich aan bij Schotse politie

De afgezette Catalaanse minister van Onderwijs Clara Ponsati, die haar ballingschap in België voor Schotland heeft verruild, heeft zich vandaag bij de Schotse politie aangeboden. Dat meldt de Press Association. Tegen haar liep een Europees aanhoudingsbevel. De vroegere minister kwam iets voor 11 uur plaatselijke tijd aan bij het Saint Leonard-commissariaat in Edinburgh. Later op de dag zal ze voorgeleid worden voor een rechtbank in de Schotse hoofdstad, aldus haar advocaat. Tijdens die zitting zal haar advocaat de voorwaardelijke vrijlating vragen van de oud-minister. Het Schotse gerecht zal zich moeten uitspreken over een eventuele uitlevering aan Spanje, waartegen zij zich “hevig zal verweren”.

Ponsati heeft eerder deze maand België verlaten om opnieuw economie te doceren aan de prestigieuze St. Andrews Universiteit in Schotland.Aamer Anwar zegt dat zijn cliënte de beschuldigingen tegen haar “categoriek afwijst”. Volgens haar vormen ze een “politieke vervolging” en kunnen voor de Spaanse justitie haar fundamentele rechten niet gegarandeerd zijn.

In een recent vraaggesprek met de Britse openbare omroep BBC zei Ponsati “er bijna zeker van te zijn de gevangenis in te gaan”. De politica heeft steun gekregen van leden van de Schotse nationalistische partij SNP die de verzuchtingen van de Catalaanse separatisten deelt.

Bron: Belga