70.000 bestuurders betaalden hun boete online

door
Belga
Leestijd 2 min.

Al meer dan 70.000 verkeersovertreders hebben hun boete online betaald op de website verkeersboetes.be. Vanaf vandaag wordt de site verbeterd en krijgen verkeerszondaars nog maar 1 brief, opgestuurd door bpost. Er komen bijkomende betaalwijzen en de teksten worden duidelijker. Op die manier worden op termijn de taken van zowat 270 politieagenten geautomatiseerd en uitbesteed. Vorig jaar behandelden politie en justitie meer dan 4 miljoen verkeersboetes, het equivalent van 404 miljoen euro. Daarvan werd 309 miljoen euro geïnd, maar vaak gaat het fout. De boetes worden uit het oog verloren of een overtreder kiest de verkeerde referentie bij zijn overschrijving. In totaal werden in 2017 8,8 miljoen brieven aan de burger gestuurd. Van de 3,5 miljoen klassieke betalingen gebeurde in 2017 4 procent online. De federale regering wil dat cijfer opkrikken omdat het politie en parket flink wat administratie bespaart.

Justitie heeft daarom in 2017 4,6 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van een databank voor justitie en politie. Er werd een website gelanceerd waarop de burger zijn boetes kan betalen of betwisten. Sinds juli 2017 worden de brieven bovendien niet meer door de politiediensten opgestuurd maar door bpost. Een operationele kost van 2,7 miljoen euro. Het project schakelt in 2018 een versnelling hoger. Het callcenter zal stelselmatig gestandaardiseerde communicatie-taken overnemen van politie en justitie. Naast de operationele kost van 4,6 miljoen euro wordt daarvoor in 2018 nog eens 14,7 miljoen euro vrijgemaakt.

In juni komt het project nogmaals in een volgende fase. Dan moet de burger niet langer naar de politierechtbank maar krijgt hij een automatisch bevel tot betalen.

bron: Belga