Russische minister van Buitenlandse Zaken: “Uitwijzingen diplomaten onder Amerikaanse druk”

Russische minister van Buitenlandse Zaken:
Russische minister van Buitenlandse Zaken: "Uitwijzingen diplomaten onder Amerikaanse druk"

De uitwijzingen van verschillende Russische diplomaten uit Europese landen gebeurt volgens Moskou onder grote druk van de Verenigde Staten. “We weten zeker dat dit het resultaat is van kolossale druk en kolossale chantage, het belangrijkste instrument van Washington op het internationaal toneel”, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, volgens het staatspersagentschap Tass. De uitwijzingen gebeuren als reactie op de vergiftiging van de gewezen Russische spion Sergej Skripal in Groot-Brittannië. Londen houdt Moskou daarvoor verantwoordelijk.

Washington zei gisteren dat de Verenigde Staten 60 Russische diplomaten zouden uitwijzen, uit solidariteit met Groot-Brittannië. Daar zijn al een twintigtal Russische diplomaten uitgewezen. Oekraïne kondigde aan 13 Russische diplomaten uit te wijzen, nog een twintigtal andere landen zullen er vier of minder uitwijzen.Rusland zette hetzelfde aantal Britse diplomaten uit als reactie en denkt na over verdere stappen. Het zal “een gepaste reactie” zijn, aldus Maria Zacharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In België is er nog geen beslissing. Het kernkabinet buigt zich deze namiddag over de vraag of ons land Russische diplomaten zal uitwijzen.

Bron: Belga