Reynders houdt Belgische VN-kandidatuur warm

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft vanochtend een werkvergadering gehad met Miroslav Lajcak, de Slovaakse voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De twee hadden het over een hele reeks onderwerpen, van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen tot migratie, maar ook de Belgische kandidatuur voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad van 2019-2020 kwam aan bod. Lajcak en Reynders zagen elkaar in september vorig jaar al eens voor een bilaterale ontmoeting, vandaag gebeurde dat opnieuw. De twee hadden het onder meer over de hervormingsplannen van VN-secretaris-generaal António Guterres, met onder meer aandacht voor seksueel misbruik en terrorisme. Verder kwamen ook de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen aan bod, net als migratie en vrouwenrechten.

Maar de ontmoeting is voor ons land vooral van belang in het kader van de Belgische kandidatuur voor een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad. Lajcak en Reynders spraken na afloop van een "erg constructieve ontmoeting". Volgens Reynders toont ons land hiermee aan dat het "bereid is mee te werken aan de belangrijke VN-hervormingen". Ook koning Filip en koningin Mathilde doen trouwens hun duit in het zakje: het koningspaar trekt op 24 en 25 april naar New York voor een high-level meeting over vredesmissies en het stabiliseren van conflictgebieden.

Ons land, minister Reynders op kop, voert al bijna twee jaar campagne om een van de tien niet-permanente zitjes in de Veiligheidsraad binnen te halen voor de periode 2019-2020. De beslissing valt in juni. België moet dan twee derde van de leden van de V-Raad achter zich zien te scharen. Ook Duitsland en Israël zijn kandidaat.

bron: Belga