Protest tegen start Giro d'Italia in Israël

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een hele reeks ngo's en persoonlijkheden, onder wie filosoof Noam Chomsky, hebben een oproep gelanceerd om de wielerwedstrijd Giro d'Italia niet te laten starten in Israël. Dat melden ze in een gezamenlijk persbericht. Normaal gezien zullen de eerste drie etappes van de wedstrijd plaatsvinden in Israël. De verenigingen hekelen dat op de officiële routekaart geen onderscheid gemaakt wordt tussen Israël en het bezette Oost-Jeruzalem, "wat ten onrechte suggereert dat Oost-Jeruzalem deel uitmaakt van een verenigd Jeruzalem onder Israëlisch bestuur", klinkt het.

"De Giro d'Italia versterkt op die manier de illegale claim van Israël van soevereiniteit over de hele stad, terwijl er geen internationale consensus is over het erkennen van eender welk deel van Jeruzalem als officiële hoofdstad van Israël. Ook Italië (het vaderland van de Giro) erkent die niet", luidt het in het persbericht.

De oproep is ondertekend door 120 mensenrechtenorganisaties, vakbonden, organisaties voor verantwoord toerisme en sport en religieuze groeperingen uit meer dan 20 landen.

bron: Belga