"Problematiek van postbusvennootschappen overstijgt nationale wetgeving en de fiscus"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het feit dat de rijkste Belgen ruim 48 miljard euro geparkeerd hebben bij Luxemburgse postbusvennootschappen, is een "problematiek die de nationale wetgeving en de organisatie van de fiscus overstijgt". Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die de bal in het kamp van de EU legt. Ons land "blijft wel een voortrekkersrol spelen inzake fiscale transparantie", maakt de N-VA-minister zich sterk. De honderd rijkste families van ons land hebben samen ruim 48 miljard euro geparkeerd bij meer dan 160 postbusvennootschappen in het Groothertogdom Luxemburg. Dat blijkt uit 1,5 miljoen documenten uit het Luxemburgse bedrijvenregister die De Tijd en Le Soir doorpluisden.

De postbusvennootschappen bestaan alleen op papier en gebruiken een Luxemburgs adres waar nog tientallen tot duizenden andere postbusvennootschappen gehuisvest zijn. Ze betalen er meestal een jaarlijkse minimumbelasting van 4.815 euro. Plaatselijke advieskantoren regelen alle verplichtingen.

Volgens minister Van Overtveldt overstijgt het probleem de nationale wetgeving en de organisatie van de fiscus. De minister legt de bal in het kamp van de EU. "Indien er vandaag nog altijd Europese lidstaten zijn die postbusconstructies of andere fiscale systemen actief faciliteren, waarbij de belastbare basis voor andere lidstaten afgeroomd wordt, dan moet die Europees aangepakt worden."

Van Overtveldt maakt zich wel sterk dat de fiscus in ons land vandaag "dankzij de sterk toegenomen informatie-uitwisseling al over heel wat financiële en fiscale gegevens uit Luxemburg beschikt", maar zegt dat de fiscus enkel kan optreden als er fiscale onregelmatigheden zijn vastgesteld. "In deze dossiers is het volgens de letter van de wet van belang dat er aangetoond kan worden of de werkelijke leiding van de vennootschap in Luxemburg aanwezig is."

bron: Belga