EU “ontgoocheld” over reactie van Facebook op privacyschandaal

EU "ontgoocheld" over reactie van Facebook op privacyschandaal

De Europese Commissie is ontgoocheld over de reactie van Facebook op het privacyschandaal waarin de sociaalnetwerksite terechtgekomen is. Dat schrijft commissaris voor Justitie Vera Jourova in een brief aan Sheryl Sandberg, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding bij Facebook. Ze roept het bedrijf op het nodige te doen om het vertrouwen van zijn gebruikers terug te winnen en zijn “verplichtingen tegenover de samenleving” na te komen. Vorige week raakte bekend dat het bedrijf Cambridge Analytica op slinkse, mogelijk zelfs illegale wijze aan de gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers is geraakt en die heeft gebruikt voor de verkiezingscampagne van VS-president Donald Trump. Facebook-topman Mark Zuckerberg kondigde in een (late) reactie aan dat er maatregelen zouden worden genomen om gebruikersdata te beschermen, zijn bedrijf excuseerde zich ook voor het hele schandaal.

Voor de Europese Commissie volstaat dit niet. Het hele schandaal heeft “gevolgen voor het democratische proces”, schrijft commissaris Jourova in haar brief. De reactie van Facebook heeft haar bezorgdheid allerminst weggenomen, voegt ze eraan toe. “Dit is vooral ontgoochelend wegens de inspanningen die wij leveren om een op vertrouwen gebaseerde relatie te bouwen met u en uw collega’s. Dit vertrouwen is nu aangetast.”Facebook wordt gebruikt om politieke campagnes mee te voeren, stelt Jourova vast, wat betekent dat het ogenschijnlijke gebrek aan transparantie en het veronderstelde misbruik van persoonsgegevens “een negatieve impact op de kwaliteit van dit debat en zelfs op ons verkiezingsproces” kan hebben. Ze roept Facebook daarom op om maatregelen te nemen om het vertrouwen van zijn gebruikers terug te winnen en zijn “verplichtingen tegenover de samenleving” na te komen.

Jourova wil van Facebook graag weten of ook Europese gebruikers getroffen zijn door het privacyschandaal en of een gelijkaardig schandaal zich in Europa kan voordoen. Het krijgt twee weken de tijd om te reageren.

bron: Belga