Definitieve veroordeling voor Jean-Marie Le Pen wegens uitspraken over gaskamers

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Frankrijk heeft het Hof van Cassatie, de hoogste gerechtelijke instantie van het land, vandaag de veroordeling bevestigd van Jean-Marie Le Pen wegens diens uitspraken over de gaskamers. De vroegere leider van de extreemrechtse partij Front National had de gaskamers in april 2015 "een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" genoemd. De boete van 30.000 euro die hij in eerste aanleg kreeg opgelegd, blijft overeind. Zijn veroordeling is bij dezen definitief. Het Hof van Cassatie verwierp het beroep van Le Pen tegen zijn veroordeling wegens het in twijfel trekken van een misdaad tegen de mensheid op 1 maart 2017 door het hof van beroep van Parijs.

De 89-jarige Le Pen werd eerder al twee keer veroordeeld voor antisemitische uitspraken. Dat was onder meer het geval in 2012 nadat hij de nazibezetting "niet bijzonder onmenselijk" had genoemd. De uitspraken leidden er in 2015 toe dat hij uit zijn eigen partij werd gezet. De relatie met zijn dochter Marine, die hem opvolgde aan het hoofd van het FN, was al maanden verzuurd.

Le Pen reageerde inmiddels erg verbolgen op de beslissing van het Hof van Cassatie en sprak van een "samenzwering tussen de verschillende categorieën van magistraten", die hij "krapuul" noemt.

Bron: Belga