Enorme wateruitdagingen, wereldwijd én in België

Protos
(c) Dieter Telemans

Anno 2018 hebben miljoenen mensen geen drinkwater of sanitair. De Belgische water-ngo Protos werkt rond verschillende aspecten van SDG 6, de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling rond water.

Vandaag hebben 844 miljoen mensen geen basisdienstverlening voor drinkwater: ze zijn langer dan een halfuur onderweg om het te halen of zijn aangewezen op onveilige bronnen, rivieren of poeltjes. 2,3 miljard mensen beschikken overigens niet over een toilet.Elk jaar voorzien Protos en zijn lokale partners drinkwater en sanitair voor ongeveer 100.000 mensen in ontwikkelingslanden. Daarnaast focust de ngo op andere aspecten van SDG 6, zoals hygiënevorming, het stoppen van openbare ontlasting, bescherming van waterecosystemen, het efficiënt gebruik van water voor de landbouw en integraal waterbeheer.

Ook in België zit Protos niet stil. In ons land maakt de ngo mensen bewust van hun waterverbruik. Je kan op verschillende manieren water consuminderen. De kraan dichtdraaien bij het tandenpoetsen doen we intussen allemaal, maar wist je dat er bijna 4.000 liter water nodig was om jouw biefstuk te produceren, en 8.000 liter voor je jeans?

www.protos.ngo