Zeven Syrische gezinnen via "humanitaire corridor" aangekomen in België

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de luchthaven Brussels Airport zijn maandagmorgen zeven Syrische vluchtelingengezinnen met een humanitair visum aangekomen. De in totaal 28 Syriërs werden naar België overgebracht via de "humanitaire corridor", een legaal migratiekanaal dat de geloofsgemeenschappen in België hebben opgezet. Dat is meegedeeld door de Gemeenschap van Sant'Egidio, de initiatiefnemer van de humanitaire corridor. "De vluchtelingen zijn rond 10 uur op de luchthaven van Zaventem geland", zo zegt Christine Janssens, woordvoerster van Sant'Egidio. "Er zijn verspreid over het land verschillende woonsten voor hen klaargemaakt door de parochies. De gezinnen zullen dus niet in een opvangcentrum verblijven. Ze trekken bij mensen in of hebben een appartement ter beschikking", zegt Janssens.

De zeven gezinnen, zowel moslims als christenen, werden overgebracht vanuit een vluchtelingenkamp in de omgeving van de Libanese hoofdstad Beiroet. Daar waren ze terechtgekomen nadat ze de oorlog in hun Syrië waren ontvlucht.

Hun overbrenging is het gevolg van een akkoord dat de verschillende geloofsgemeenschappen in ons land in november vorig jaar hadden gesloten met de federale regering. Toen werd overeengekomen dat in totaal 150 kwetsbare Syrische vluchtelingen met een humanitair visum op legale wijze naar België overgevlogen konden worden. Het gaat om een privaat gefinancierd initiatief: de kosten voor de vlucht, opvang en integratie zijn dus voor rekening van de initiatiefnemers.

De "humanitaire corridor" laat toe dat Syrische vluchtelingen op een veilige en legale manier naar België kunnen reizen. Daardoor moeten ze hun lot niet in handen van mensensmokkelaars leggen en geen levensgevaarlijke overtocht van de Middellandse Zee ondernemen. Bovendien laat het systeem toe dat de vluchtelingen op voorhand gescreend worden door de veiligheidsdiensten.

De betrokken Syrische gezinnen werden geselecteerd op basis van "kwetsbaarheid". Het gaat voornamelijk om gezinnen met kinderen, maar ook om enkele ouderen of personen met een bijzondere medische problematiek. Er werd ook gekeken naar eventuele banden met ons land.

Eerder waren al drie Syrische vluchtelingengezinnen (tien mensen) via de humanitaire corridor van de geloofsgemeenschappen overgebracht. "De komenden maanden verwachten we nog meer groepen in ons land", zegt Christine Janssens. "Een precieze datum daarvoor is er nog nog niet. We verwachten dat het ergens in mei of juni zal gebeuren."

bron: Belga