Vriendschappelijk voetbal - Herboren Oranje verslaat Europees kampioen Portugal met 3-0

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Nederlandse nationale elftal heeft maandagavond in het Zwitserse Genéve Europees kampioen Portugal met 3-0 verslagen. De Portugezen moesten het laatste halfuur met tien voort, maar de eindstand stond bij de rust al op het bord. Bondscoach Ronald Koeman koos voor maar liefst zeven andere spelers dan in het verloren duel tegen Engeland (0-1) van afgelopen vrijdag. Dat bleek geen slechte zet te zijn. Vanuit een gesloten defensie gaf het Nederlandse elftal de Europese kampioen een flink pak slaag. Portugal trad niet in zijn sterkste opstelling aan, maar sterspeler Cristiano Ronaldo was er wel bij.

Na elf minuten devieerde Memphis Depay een bal van Donny van de Beek in doel. In de 32e minuut verdubbelde Ryan Babel de score door zijn hoofd tegen een voorzet van Matthijs de Ligt te zetten. Vlak voor de rust kopte de Ligt slim in de voeten van Virgil van Dijk (45e+2). De Liverpool-verdediger nam de bal op de slof en stuurde Portugal met een kater de kleedkamers in.

De drie wissels die coach Fernando Santos in de rust doorvoerde en de drie extra wissels in de tweede helft boden weinig soelaas. De Portugese malaise was compleet toen Joao Cancelo in de 61e minuut met een tweede gele kaart naar de kant werd gestuurd. Niet veel later moest de partij even onderbroken worden omdat enkele fans het veld op kwamen in een poging om een selfie met Ronaldo te maken.

Oranje, dat in 2010 nog zilver pakte op het WK en in 2014 brons, bevindt zich de jongste jaren in een crisis. Het gaat voor het eerst sinds 2002 niet naar het WK, nadat het twee jaar terug ook al het EK miste.

.

bron: Belga