Vervanging F-16’s – Minister Vandeput denkt niet aan ontslag

Ook na een week van aanhoudende heisa over de vervanging van de F-16’s denkt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) niet aan ontslag, zo bevestigde hij maandagavond in het VRT-programma Terzake. “Ik denk niet aan ontslag. Ik ben niet iemand die wegloopt voor problemen”, zei Vandeput. Vorige week doken studies van vliegtuigbouwer Lockheed Martin op waaruit zou blijken dat de F-16’s zes jaar langer in de lucht kunnen blijven dan aanvankelijk werd aangenomen. Een aantal topmilitairen zou die informatie hebben achtergehouden voor Vandeput, die stevig onder vuur werd genomen door de oppositie.
Desondanks denkt Vandeput niet aan ontslag. “Ik had kunnen weglopen, maar ik ben begonnen aan de heropbouw van Defensie. Ik heb een project opgestart en ik wil dit verderzetten”, stelde de minister maandag opnieuw in Terzake.
Eerder op de dag melden verscheidene media dat meerderheidspartij CD&V wil dat een onafhankelijke studiebureau alle beschikbare rapporten over de levensduur van de F-16’s tegen het licht houdt. Het gaat om een door de regering bij Defensie opgevraagde nota uit 2015 en twee studies door Lockheed Martin, die aan het licht kwamen nadat oppositiepartij sp.a de documenten lekte.
Sp.a reageert tevreden op “het voortschrijdend inzicht”. “We roepen de commissie Defensie morgen onmiddellijk samen om de toetsing te doen van de interne nota van Defensie uit 2015 en de twee studies van Lockheed Martin over de verlenging van de levensduur van de F-16’s van 2017 en 2018”, reageert Kamerlid Dirk Van der Maelen. Voor Groen is het duidelijk dat “de opschorting van de aankoopprocedure onafwendbaar” is geworden.

bron: Belga