Veertien EU-lidstaten wijzen Russische diplomaten uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Veertien lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag beslist om Russische diplomaten het land uit te zetten uit protest tegen de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal in het Britse Salisbury begin deze maand. Dat heeft Europees president Donald Tusk vandaag aangekondigd. Vandaag omstreeks 15.00 uur maakten verscheidene lidstaten hun beslissing gelijktijdig bekend. Zo zetten Frankrijk, Duitsland en Polen elk vier diplomaten het land uit. Tsjechië zet drie diplomaten aan de deur en Denemarken, Nederland en Italië elk twee. Tusk sloot niet uit dat de komende dagen en weken nog meer diplomaten naar Rusland worden teruggestuurd.

Sinds de top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders vorige week onderschrijven alle lidstaten de these van de Britse regering dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de aanslag zat. Meteen na de top werd de ambassadeur van de Europese Unie in Moskou al teruggeroepen voor overleg in Brussel. De leiders spraken toen ook af om verdere actie te coördineren.

Het Kremlin liet vandaag verstaan dat Rusland zal reageren op de uitwijzingen van Russische diplomaten. "Het wederkerigheidsprincipe zal steeds van toepassing zijn", zo verklaarde woordvoerder Dmitri Peskov deze ochtend al. Dat gebeurde ook al nadat de Britse regering in een eerste reactie op de gifaanval meer dan twintig Russen het land had uitgezet.

bron: Belga