Vakbonden Bombardier Brugge voeren druk op rond MIVB-contract

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sinds vrijdag voeren de vakbonden bij Bombardier in Brugge actie. Externe medewerkers en leveranciers worden geweerd uit de fabriek. De bonden willen dat er duidelijkheid komt over de productielocatie van een grote trambestelling voor de MIVB. De directie zou aan Wenen denken, terwijl Brugge volgens de bonden financieel de beste keuze zou zijn. Na de herstructurering van vorig jaar kan de Brugse vestiging een duurzaam contract als dat van de MIVB gebruiken. De Brusselse vervoersmaatschappij bestelde 175 trams bij Bombardier, een contract voor 12 jaar. De bonden hopen dat die bestelling in Brugge kan worden afgewerkt. "Uit intern overleg in Brugge en op Europees niveau is gebleken dat Brugge economisch de beste kaarten heeft", zegt Steven Bogaert van ACV.

Maar het hogere management van Bombardier Transportation zou volgens de vakbonden kijken naar een zusteronderneming in Wenen. Die vestiging is gespecialiseerd in trams en Bombardier wil dat vestigingen zich specialiseren in specifieke taken. Volgens de bonden heeft het personeel in Brugge echter voldoende ervaring met dergelijke bestellingen. "We hebben vroeger ook nog voertuigen voor De Lijn gemaakt", zegt Bogaert. "Die mensen zijn hier nog steeds."

Met prikacties voeren de vakbonden de druk op. Ze laten sinds vrijdag geen externe medewerkers, personeel van buitenlandse Bombardier-vestigingen of leveranciers meer binnen op de site in Brugge. "Dat verstoort de ketting hier toch wel wat, al blijft het personeel wel werken", legt de vakbondsman uit.

Deze week wil hij een antwoord rond de MIVB-bestelling, waarover het akkoord naar verluidt volgende week zou worden gefinaliseerd.

bron: Belga