Toezichthouder bevestigt onderzoek naar Facebook

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft bevestigd een onderzoek te voeren naar Facebook. De toezichthouder wil weten of het technologiebedrijf de privacyrichtlijnen heeft geschonden. Vorige week deden al geruchten de ronde dat de FTC zich in Facebook zou verdiepen, maar de officiële aankondiging zorgde voor een nieuwe dreun van het aandeel op de beurs in New York. Aanleiding voor het onderzoek is het schandaal rond dataonderzoeker Cambridge Analytica, dat een rol speelde in de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Het bedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben verzameld zonder hun medeweten.

Als blijkt dat Facebook de privacy-instellingen van zijn gebruikers heeft omzeild, kan de FTC per geconstateerde overtreding een boete van duizenden dollars per dag opleggen. De feiten dateren van 2011.

De FTC neemt de berichten over het misbruik "zeer ernstig", klonk het vandaag. Het aandeel-Facebook zakte na de aankondiging met meer dan 5 procent.

Bron: Belga